07/08/2024 0 Kommentarer
Nyt fra menighedsrådsformanden
Nyt fra menighedsrådsformanden
# Nyheder
Nyt fra menighedsrådsformanden
Nyt fra menighedsrådsformanden november 2023
Forleden drog ni personer, medarbejdere og menighedsrådsmedlemmer, fra Odense Domkirke til Ribe for at mødes til Domkirkekonvent. Et Domkirkekonvent finder sted hvert andet år, og de ti Domkirker skiftes til at være værter. Der er ingen skabelon for et sådant konvent, arrangørerne kan sætte sit præg på dagen, som de nu finder ønskeligt.
Der var mødt 80 personer op, kun Aalborg Domkirke var ikke repræsenteret. (De blev så også enstemmigt valgt til at holde konventet næste gang!). Dagen forløb med foredrag og erfaringsudvekslinger. Ribe havde valgt at lægge fokus på Domkirken som primus motor eller vigtig deltager i kulturarrangementer i byen. I Ribe har man afholdt to folkemøder og har et tredje på bedding, alle tre på initiativ af og organiseret af personale fra Domkirken. Naturligt nok stod Domkirken i spidsen for Lutherfejringen i 2017, men også genforeningsfejringen var centreret omkring Domkirken, ligesom fejringen af Ansgar i 2026 udgår fra Domkirken. Det spændende er, at fejringerne har engageret en stor del af byen men også, at ikke blot Stift og provsti, men også kommune, region og fonde har støttet økonomisk op om de mange arrangementer. Det var meget inspirerende at høre om deres mange initiativer, og ikke mindst dejligt, at ripenserne og hele landsdelen valfartede til arrangementerne.
En Domkirke og ikke mindst Odense Domkirke er varetager af en kulturarv. Altertavlefejringen viser, hvordan vi i Odense Domkirke tager den opgave alvorligt. Også dette emne blev drøftet på Domkirkekonventet. Hvordan varetager vi kulturarven bedst muligt, hvordan sikrer vi vores mange besøgende bedst mulig adgang til kulturarven samtidig med, at vi holder fast i, at Domkirken er en kirke, hvor gudstjenesten er i fokus, og hvorom der skal være den fornødne respekt? Det er en balancen, som det var tydeligt, at vi alle tumler med. Det var også tydeligt, at det blev løst på forskellig måde i de forskellige domkirker. Drøftelserne gav bestemt stof til eftertanke.
Endelig var kommunikation på tapetet. Hvordan kommunikerer vi med menigheden og omverdenen bredt? Vi har i Odense Domkirke arbejdet med vores kommunikation, og vi synes selv, vi har løftet den meget. Men også her gav drøftelserne anledning til inspiration og gode konkrete råd.
Som det fremgår, gav konventet meget at tænke over, og så har jeg slet ikke nævnt alle de uformelle samtaler mellem de forskellige menighedsrådsmedlemmer og medarbejdere fra de forskellige domkirker. Der blev udvekslet mange e-mailadresser med henblik på videre samarbejde.
I dagen var der også indlagt en andagt forestået af domprovst Morten Fester Thaysen. Uanset kulturarv eller ej, så opleves en kirke nu bedst ved en gudstjeneste. Domprovsten holdt en meget fin prædiken, men der er en bestemt vending, jeg har tænkt meget over siden. Selvom den nok er tænkt ind i en anden situation, så synes jeg den trøster nu, hvor vi er går ind i den mørke tid:
”Man skal gå gennem solnedgangen for at nå til solopgangen”. Smukkere kan det da ikke siges. Også – og ikke mindst i forbindelse med den forestående Allehelgen.
Eva Haue
Formand for Sankt Knuds Sogns menighedsråd
Kommentarer